Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

7 april 2020

4 Dingen die niet verteld worden door de werknemer

Als je in het buitenland gaat werken dan ben je op zoek naar iets nieuws. Naar een leuke job, tof bedrijf, nieuwe mensen ontmoeten, andere culturen zien, een beetje genieten. Werken in het buitenland moet gaaf zijn. Zeker in je werk, want dat doe je zo’n 40 uur per week. Op je werk kom je natuurlijk veel verschillende dingen tegen. Taken / verantwoordelijkheden, dienstverlening, producten, collega’s, richtlijnen en ook de verhouding werknemer – werkgever. Belangrijk is dat die laatste goed zit en dat er open en eerlijk gecommuniceerd kan worden. Maar of je in het buitenland gaat werken of niet, het is vrij gewoonlijk in ieder bedrijf dat werknemers niet altijd alles zeggen tegen hun superieuren. Vanwege de hiërarchie, of het gevoel zegt beter van niet, of collega’s raden het af om er iets van te zeggen. Of dit terecht of niet is, dat zal de toekomst uitwijzen. Hieronder een aantal punten die niet snel aangekaart worden, of waar werknemers op zijn minst heel voorzichtig mee zijn..

1 Foutje

Dat je nooit een foutje maakt is onmogelijk. Soms ontstaan er foutjes door werkdruk en deadlines. Belangrijk is dat er gewerkt kan worden in een omgeving waar de cultuur is dat het toegestaan is om foutjes te maken in plaats van dat iemand zijn fout probeert uit te wissen. Van fouten leer je. Een baas zou niet moeten overdrijven bij een foutje, want niemand is perfect.

2 Verveeld

Mensen gaan niet snel naar hun baas om te vertellen dat ze hun baan saai vinden en geen uitdaging meer zien. Dit kan wel gebeuren wanneer mensen steeds dezelfde handelingen moeten doen wat tot verveling leidt. Het gevolg is dat deze werknemers steeds vaker afgeleid zijn, online gaan shoppen, social media etc. Hun prestaties gaan omlaag. De taak van de baas is om mensen te blijven prikkelen en uitdagen en hun te helpen met hun ambities. Als je in het buitenland gaat werken dan is het belangrijk om goed aan te geven wat je wilt en wat je verwacht, dan blijft het werken leuk. Buiten je werk om zal je niet snel verveeld raken in het buitenland omdat er vaak zoveel te doen en te zien valt.

3 Werkdruk

Werknemers durven niet aan te geven wanneer de werkdruk te hoog is. Veel mensen die in het buitenland gaan werken, hebben ambities om door te groeien naar teamleider / supervisor / trainer etc. Daardoor zijn er werknemers die geen nee kunnen zeggen tegen een extra taakje. Juist de manager moet goed inzien wanneer iemand op zijn tenen loopt, en daar gepast sturing aangeven. Want veel mensen durven niet toe te geven dat ze hun baan niet aankunnen (wat overigens vrij normaal is).

4 Vertrouwen

Werknemers zijn vaak op zoek naar waardering en erkenning in hun werk. Bazen moeten die geven (collega’s en klanten kunnen dat natuurlijk ook). Maar niemand vindt het leuk dat een baas de hele dag met je mee kijkt en ieder detail bestudeert. Werknemers vinden het lastig om te zeggen dat ze het niet prettig vinden. Daarom moet een baas uit zich zelf de werknemer vrijheid geven, vertrouwen, ruimte en waar nodig sturing.

Werknemers zeggen niet altijd alles tegen hun baas. Dit is in Nederland / België zo, en ook als je in het buitenland gaat werken zal een werknemer wel eens iets verzwijgen. Als hier niet naar gekeken wordt, over gesproken wordt en er geen oplossingen komen, dan kan het leiden tot een breuk. Zeker als je het in het buitenland gaat werken is iedereen er aan gelegen dat er een goede verhouding is, want is het is zonde als iemand weer naar huis moet gaan omdat die zich ongehoord voelt of de relatie verstoord is omdat iemand iets niet wil of durft te zeggen. Wil jij ook een avontuur aangaan? Kijk dan hier naar onze vacatures in het buitenland.

Meer informatie