Voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is hét moment om duidelijk te maken wat jij voor het bedrijf kunt betekenen. De basis voor een succesvol en vlot sollicitatiegesprek leg je door goede voorbereidingen te treffen. Hoe beter je voorbereiding, hoe minder zorgen je je hoeft te maken over het uiteindelijke gesprek. Een goede voorbereiding geeft je veel zelfvertrouwen. Je moet je afvragen hoe je jezelf presenteert, hoe je overkomt en hoe je jezelf verkoopt. Je kunt in je mooiste kleding en met het meest indrukwekkende Curriculum Vitae nog zo goed overkomen, maar als je je niet hebt verdiept in de organisatie, de functie en je eigen CV sla je alsnog een modderfiguur. Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek is dus van cruciaal belang en bepaalt of het gesprek goed of slecht verloopt.

Algemene tips en adviezen ter voorbereiding op het sollicitatiegesprek:

  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Ken je CV uit je hoofd en ben in staat om in detail over je CV te praten. Zorg er voor dat je goede/positieve antwoorden kunt geven als de interviewer gerichte vragen stelt over je studie, werkervaring en persoonlijke vaardigheden. Concreet: wat heb jij het bedrijf te bieden?
  • Het is erg belangrijk dat je iets weet van het bedrijf. Kijk daarom op de website van het bedrijf (grootte, core business, locaties, bedrijfscultuur, producten/diensten, klanten, internationale links etc). Ook kun je het jaarverslag doorlezen of de laatste persberichten lezen. Probeer ook zo veel mogelijk informatie in te winnen over de branche, de concurrenten en andere ontwikkelingen die van belang zijn.
  • Bestudeer het functie profiel goed. Er komen altijd vragen over wat jij van de functie vindt en hoe jij de functie zou omschrijven. Zorg dat je in je eigen woorden kunt vertellen wat de functie inhoudt. Wat zijn je taken verantwoordelijkheden, welke competenties/vaardigheden worden er vereist en aan wie leg je verantwoording af?
  • Natuurlijk stelt het bedrijf vragen aan jou. Om te voorkomen dat je met je mond vol tanden komt te staan, kun je vooraf uitgebreid nadenken op mogelijke vragen die gaan komen. Wij hebben een pagina met een aantal veel voorkomende vragen geschreven. Eventuele antwoorden kun je op schrijven zodat je dit altijd nog eens kunt terug lezen tijdens je voorbereiding. Geef korte en bondige antwoorden.
  • Je maakt een goede indruk tijdens een gesprek als je niet alleen maar wacht op vragen van je potentiële nieuwe werkgever, maar zelf ook de nodige vragen stelt. Hieruit blijkt dat je werkelijk belangstelling en interesse hebt en dat je zelf een weloverwogen keuze wilt maken. Daarnaast is het voor jou een taak om te achterhalen of de organisatie en functie is wat jij wilt. Probeer 3 – 5 goede vragen voor te bereiden.
  • Maak een lijst met 8 – 10 persoonlijke verkooppunten. Hierbij kun je onder andere te denken aan: sterktes, zwaktes, diploma’s en certificaten, verdiensten, vaardigheden, uitdagingen die je bent aangegaan, ervaringen en interesses. Het is belangrijk om deze persoonlijke verkooppunten in samenhang/relatie met de functie brengen.
  • Google jezelf! Steeds meer interviewers doen een internet onderzoek naar kandidaten om meer informatie te achterhalen. Welke hits komen naar boven en waarover zouden vragen kunnen komen? Bereid je hier alvast op.
  • Realiseer je dat zowel je potentiële werkgever als jij als sollicitant gelijkwaardige gesprekspartners zijn. Zowel het bedrijf als jij zijn zoekende: het bedrijf is op zoek naar een werknemer en jij bent op zoek naar een baan.
  • Het gesprek is als een date: het moet van 2 kanten komen en er moet een klik zijn.
  • Houd in je achterhoofd dat je een gesprek hebt met een bedrijf omdat zij iemand willen aannemen voor de functie. Het bedrijf is er niet op uit om je tijdens het gesprek onzeker te maken of je voor schut te zetten. Er valt voor beide partijen iets te winnen.