CV advies
Curriculum Vitae betekent in het Latijn levensloop. Je CV is je visitekaartje en bepaalt mede of je aangenomen wordt bij een bedrijf. Een eerste indruk kun je maar één keer maken. Je CV is hét document op basis waarvan een werkgever of recruiter jou uitnodigt of afwijst voor een sollicitatiegesprek. Het is daarom belangrijk dat je CV duidelijk en informatief is en afgestemd is op de specifieke wensen en eisen van het bedrijf/functie. In je CV beschrijf je dus puntsgewijs en systematisch je personalia, capaciteiten, opleidingen en werkervaring.
Om een goed beeld te krijgen van wat een curriculum vitae inhoudt, beschrijven wij hier kort wat er in een CV dient te staan en wat juist niet.
Do’s:
- Zorg dat je CV een digitaal bestand is.
- Je CV kan het beste uit maximaal 2 pagina’s bestaan.
- Maak gebruik van duidelijk en beknopt taalgebruik.
- Zorg dat je CV goed leesbaar en foutloos is.
- Gebruik een overzichtelijke layout en een gestructureerde inhoud.
- Wees eerlijk.
- Houd het eenvoudig en vermeld alleen relevante zaken.
- je CV dient afgestemd te zijn op de vacature. Zorg voor verbanden met de functie waarop je solliciteert.
- Som puntsgewijs de werkzaamheden bij een functie op.
- Gebruik bij voorkeur actieve werkwoorden zoals: voltooide, bereikte, leerde, diende, was verantwoordelijk voor, regelde, zorgde ervoor dat, etc.
- Maak je CV origineel, maar niet te feestelijk. Gebruik een duidelijk lettertype.
- Gewoonlijk kun je beter geen foto meesturen of inscannen op je CV, dat voegt in deze fase niets toe. Behalve als je solliciteert als model of acteur natuurlijk.
- Controleer altijd de jaartallen.
- Bescheidenheid siert, maar overdrijf niet, want hoogmoed komt voor de val: tijdens het gesprek krijg je vragen gebaseerd op je CV.
Don’ts:
- Maak je CV niet op in Excel.
- Let op je e-mailadres. Een adres als “richard_de_bierzuiper@hotmail.com” is niet echt bevorderlijk voor je sollicitatie. Maak desnoods een nieuw account aan voor je sollicitaties.
- Gebruik niet te veel vakjargon/geen afkortingen.
- Gebruik geen gekleurd papier.
- Type niet alles in hoofdletters, dit leest vervelend.
De structuur van het CV:
Om het cv overzichtelijk te maken, kun je het beste de volgende indeling toepassen:
1. Persoonlijke gegevens
Voornaam, achternaam en roepnaam.
Geboortedatum en eventueel je geboorteplaats en je nationaliteit. Je nationaliteit is vooral belangrijk als je geen Nederlander bent: je werkgever wil weten of je in Nederland/Europa kunt wonen en werken.
Straat, postcode, woonplaats.
Telefoonnummer en e-mailadres. Gebruik in ieder geval het telefoonnummer waarop je overdag te bereiken bent, bijvoorbeeld je mobiele nummer.
Je geslacht en je gezinssituatie of burgerlijke staat als die je van belang lijken.
Rijbewijs.
LinkedIn account (optioneel).
2. Klein persoonlijk profiel (optioneel)
Om de recruiter snel een indruk te geven van je ambities en vaardigheden kun je jezelf kort presenteren onder het kopje ‘klein persoonlijk profiel’. In twee of drie zinnen direct onder de contactgegevens omschrijf je wie je bent, waar je goed in bent en wat je ambities zijn. Je profiel kun je gebruiken als ‘trigger’ om verder te lezen, of om de recruiter alvast een beetje een richting op te laten denken.
3. Opleidingen
Vermeld hier puntsgewijs welke opleidingen je genoten hebt aan de hand van de jaartallen waarin je ermee bezig was. Bedenk goed voor welke functie je solliciteert, zodat je ook alle ter zake dienende cursussen en belangrijke (master) vakken/scriptie kunt benoemen in je curriculum vitae. Wees voorzichtig met toelichtingen: je cijferlijst van de middelbare school is bijvoorbeeld van geen enkele waarde als je net een master hebt afgerond. Licht alleen, waar nodig, het hoogste niveau toe in je curriculum vitae. Let er wel op dat je vermeld of je datgene wat je noemt wel of niet behaald hebt.
4. Werkervaring
Begin met je meest recente baan. Vermeld ook vol- en deeltijdbanen, onderzoeken, stages en vrijwilligerswerk. Noem steeds begin- en einddata. Gebruik aandachtstreepjes/opsommingtekens om resultaten, vaardigheden en taken op te sommen. Laat geen gaten in de tijd vallen. Als je een poosje niet hebt gewerkt, leg dan uit waarom en noteer wat je in die periode wel deed. Als je daarentegen veel korte baantjes hebt gehad in een lange periode (waardoor de opsomming eindeloos wordt), kies dan de meest relaterende baantjes.
5. Relevante vaardigheden en overige kwalificaties
Bij relevante vaardigheden en overige kwalificaties neem je zaken op als de computerprogramma’s waarmee je kunt werken en je talenkennis. Je kunt hier ook bestuurlijke functies of relevant vrijwilligerswerk opnemen.
6. Hobby’s
Wat betreft je hobby’s raden wij je aan om terughoudend te zijn. Dat je bijvoorbeeld houdt van sporten, puzzelen, lezen, uit eten en met vakantie gaan is meestal niet echt boeiend. Vermeld wel hobby’s die echt een belangrijk deel van je leven uitmaken of hobby’s die relevant zijn voor het soort werk dat je zoekt.
7. Referenties
In een sollicitatieprocedure worden vaak een of meerdere eerdere werkgevers gebeld om te informeren naar je functioneren. Verstrek referenties op een aparte lijst en houd ze apart van je CV. Als je zegt dat referenten ‘op verzoek beschikbaar zijn’, zorg er dan ook voor dat dit zo is.
Checklist
Controleer onderstaande punten nog wanneer je je CV gemaakt hebt:
- Laat je CV altijd door iemand anders nakijken op spelfouten en andere bruikbare input.
- Controleer de jaartallen.
- Heeft je CV een professionele uitstraling en wordt je CV goed gepresenteerd?
- Is je CV duidelijk en makkelijk te lezen?
- Kan de werkgever in 1 oogopslag zien wat de kernpunten zijn?
- Staat er geen irrelevante informatie in?
- Komen je sterke punten voor deze functie duidelijk naar voren?