Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

27 maart 2023

Een job aanbod ontvangen? Hoe ga je hier mee om.

Werken in het buitenland begint vanzelfsprekend met: Solliciteren. Dit is een proces waar je stapsgewijs door heen gaat. Je begint met het oriënteren (wat voor job, locatie (land / stad), bedrijf, voorwaarden, etc), je verdiept je meer in een specifiek aanbod (of meerdere), verzamelt informatie, laat je goed inlichten over de voor- en nadelen. Uiteindelijk maak je een keuze en wordt je voorgesteld, je moet misschien een test maken en hebt 1 of meerdere interviews. Een geluk: als je solliciteert voor een vacature in het buitenland, dan zijn de meeste interviews op afstand (telefonisch of via video call). Hopelijk hoor je daarna dat de keuze op jou is gevallen en ontvang je een “job offer”.

Een job offer accepteren is een triomfantelijk moment. Al het werk heeft zijn vruchten afgeworpen. Ga er voor! Maar spring niet meteen aan boord. Het accepteren van je nieuwe baan is een belangrijke stap. Want als jij direct het aanbod accepteert, heb je geen onderhandelingspositie meer. Dus een slechte zet!

Om een job offer op de juiste manier te accepteren, volg de onderstaande stappen:

1. Waardering:
Bedank degene die jou het aanbod uitbrengt en zeg dat je dankbaar, enthousiast en blij bent. Hiermee is de onderhandeling eigenlijk begonnen op een positieve manier.

2. Vraag voor een offer in email:
Om te begrijpen wat er allemaal geboden wordt, is het verstandig om te vragen of ze dit aanbod via email kunnen sturen. Deze stap zorgt er voor dat het aanbod officieel is en zo kan je alles in details bekijken. Laat je niet beïnvloeden door bedrijven die vragen om direct te reageren. Het is normaal dat je 1 of 2 dagen bedenktijd hebt. Een professioneel bedrijf wil mensen aannemen die ook echt achter hun keuze staan. Iemand onder tijdsdruk zetten past daar niet in.
Als je wilt onderhandelen dan geef je aan: Ik heb het mooie aanbod bekeken, maar ik zou dit meer in details willen bespreken. Wanneer kunnen we dit doen?
Als je dit gesprek hebt, ben dan voorbereid om de juiste vragen te stellen. En andersom verwacht je ook vragen van de werkgever. Ben altijd samenwerkend, niet confronterend.

3. Accepteer:
Na de onderhandeling is het belangrijk om het finale offer te krijgen met de nieuwste details. Daarna kan je de werkgever bedanken voor zijn tijd, vertrouwen en energie, om vervolgens het aanbod te accepteren. Vraag daarbij ook naar de volgende stap in het proces. Zeker als je gaat werken in het buitenland, is de afstemming belangrijk. Wanneer vertrek je, wat gebeurt er dan, accommodatie, training, on-boarding proces, etc. Dat zijn belangrijke dingen om goed op een rijtje te hebben, zodat je de eerste dagen in het buitenland niet meteen achter de feiten aan loopt. Een goede landing, aanpakken en dingen regelen die geregeld moeten worden (denk aan papierwerk), zijn erg belangrijk als je gaat werken in het buitenland. Iedereen wil een fijne en rustige start maken in het buitenland, zonder stress en hobbels.

Nu je een beter beeld hebt hoe je een job offer kan accepteren, is het duidelijk dat je over veel moet nadenken tijdens het hele proces. Doe dit stapsgewijs en denk vooruit. Werken in het buitenland is ook niet zomaar een stap die je even zet. Laat je goed inlichten en begeleiden zodat je een mooie stap kan maken. Heb jij interesse in buitenlandse vacatures? Check dan hier onze vacatures voor in het buitenland. En wie weet zit jij binnenkort te onderhandelen over je salaris!

Meer informatie