Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

23 maart 2020

3 Tips voor thuiswerken tijdens het Corona virus

Als je in het buitenland gaat werken dan kom je er op dit moment niet meer omheen: het Corona virus. Een aantal landen hebben hun grenzen al gesloten (Tsjechiƫ, Polen, Portugal etc), en andere landen zullen eventueel nog volgen. Het virus heeft natuurlijk gevolgen voor jou als je in het buitenland wilt gaan werken. Als je net een nieuwe baan hebt in Tsjechiƫ, en je mag het land niet meer in, dan wordt het toch een lastig verhaal. Hopelijk is het wel tijdelijk. Maar als je al in het buitenland werkt dan is het waarschijnlijk ook aanpassen geblazen. Waar mogelijk zorgen bedrijven er voor dat je vanuit thuis kan werken. Veel vacatures in het buitenland zijn in de klantenservice, customer support, IT support of bijvoorbeeld in de telesales. Bij uitstek goede jobs om eens thuis te werken. Want normaal gesproken heb je een telefoon, een computer en internet nodig. Hieronder de 3 tips voor de mensen die thuis gaan werken.

Thuis werken = werken, geen vakantie:

Zeker voor de jonge mensen onder ons en die in het buitenland aan het werken zijn, thuis werken is en blijft gewoon werken. Het is niet als op school dat er een vrije dag is vanwege de hevige sneeuwval. Het is niet als een soort van baaldag waarbij je niks te doen hebt, of een lesuitval. Je hebt nog steeds dezelfde taken en verantwoordelijkheden. Het werk is niet gestopt, maar de werkplek is verplaatst.
Belangrijk: indien mogelijk, neem je werkcomputer mee naar huis. Want daar staan al je documenten en apps. Maar in zijn algemeen: thuiswerken vereist net zo veel toewijding en energie als op kantoor.

Ben bereikbaar:

Tijdens een normale kantoor dag, als een collega of je baas een vraag heeft dan kunnen ze die vaak persoonlijk (face to face) aan je stellen. Als je thuis werkt is dat niet het geval. Veel mensen pakken hier op mis. Ze moeten nu een bericht sturen en de reactie afwachten. En soms zijn 30 of 60 minuten dan al erg lang, ook omdat je het niet gewoon bent. Het is niet alleen frustrerend, maar het vertraagt de werkzaamheden ook. Zorg dat je verschillende communicatie kanalen hebt, en dat je ze regelmatig in de gaten houdt en beantwoord.

Maak het je gemakkelijk, maar niet te gemakkelijk:

Meeste mensen die in het buitenland werken die wonen samen met 1 of 2 andere mensen (house sharing). Dus als je thuis komt te werken, dan zal je een plek moeten kiezen waar je comfortabel kunt gaan werken. Om productief te zijn, zal je werkomgeving prettig moeten zijn. Maar maak het niet te comfortabel, want dan leidt af en zorgt er voor dat je andere dingen gaat doen in plaats je werk.

Het Corona virus zorgt voor wat ongemakken. Afhankelijk van het land waar je woont en werkt, zal je gepaste maatregelen moeten nemen. Werken vanuit thuis is een goede oplossing. Een tijdelijke oplossing hopelijk. Er zijn voor- en nadelen. Maar als je gefocust bent, je verantwoordelijkheden neemt en gewoon doorgaat, dan zullen je prestaties / statistieken laten zien alsof je nooit vanuit huis hebt gewerkt.
Wil jij in het buitenland werken maar heb je vragen omtrent het Corona virus en eventuele mogelijkheden en beperkingen. Stuur ons een bericht of bel even. Ons vacature overzicht kan je hier terug vinden.

Meer informatie