Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

17 september 2018

Werken in het buitenland mede dankzij je referentie!

Werken in het buitenland? Vaak heb je een referentie nodig. Het is moeilijk om in te schatten hoe vaak het voor komt dat een job offer wordt ingetrokken nadat een referentie niet positief bleek te zijn. Veel baanzoekenden besteden weinig aandacht aan het voorbereiden & inlichten van referenties. Het is vaak de laatste stap in het sollicitatie proces, maar wel een belangrijke, ook als je in het buitenland gaat werken. Dus zorg voor een goede referentie voordat je begint met solliciteren en zodat je niet in het zicht van de haven toch nog een afwijzing krijgt.

Zorg voor een lijst met goed geïnformeerde referenties zodat bij een referentie check de recruiter / manager een zeer goed gevoel krijgt over zijn beslissing om jou aan te nemen. Hieronder een aantal tips om goede referenties te krijgen:

Minimaal 3
Als je in het buitenland gaat werken, zorg dat je in ieder geval 3 referenties hebt. Twee ervan zouden mensen moeten zijn aan wie je direct gerapporteerd had. Als je deze 2 hebt, zou je nog een collega als referentie kunnen gebruiken.

Differentieer
Indien mogelijk 2 bazen / managers van 2 verschillende bedrijven. Als je bij verschillende bedrijven hebt gewerkt en je kan slechts van 1 bedrijf overhandigen, dan is dat een rode vlag! Als je in het buitenland gaat werken als sales medewerker, probeer dan een soortgelijke referentie te krijgen.

Freelance
Indien je als freelancer hebt gewerkt, is het geen probleem dat je 1 van je belangrijkste klanten vraagt om referentie te zijn. Ook hier geldt: probeer te differentiëren. Als freelancer werken in het buitenland komt wel iets minder vaak voor.

Voorbereiding
Neem contact op met je referentie voordat iemand dit doet. Op deze manier heb je de mogelijkheid om het even uit te leggen en hem er aan te herinneren wat belangrijke aspecten zijn voor je referentie check. Bellen is altijd beter dan mailen.

Welke informatie geef je over je referentie:
Naam en functie
Bedrijfsnaam
Hoe lang je daar gewerkt hebt
Telefoonnummer
Emailadres

Voel je niet ongemakkelijk
Veel mensen denken: maar het is zo raar om mijn oude baas te bellen en te vragen om een gunst. Maar denk dit absoluut niet. Het is niet raar om een oude baas als referentie te vragen. Als jij het goed hebt gedaan, dan zal je oude baas met veel plezier je verder helpen met je eventuele nieuwe baan. Het is 1 van de onofficiële taken van een goede baas. Als je in het buitenland gaat werken, zorg dat je daar ook altijd een getuigschrift krijgt want het staat goed op je CV.

Doen:
Dus gewoon doen deze voorbereiding voor je referentie. Je hebt hem nodig. En je wilt niet afgewezen worden nadat je het hele sollicitatie proces hebt doorlopen omdat je de referentie fase hebt onderschat.

Buitenland:
Ook als je voor een vacature in het buitenland solliciteert heb je vaak een referentie nodig. Het verschilt een beetje per bedrijf maar vaak is 1 referentie genoeg. Bij voorkeur in een soortgelijke functie. Heb jij interesse voor een job ergens anders dan in Nederland / België, kijk dan eens naar onze vacatures. Vergeet niet alvast je referentie te regelen..)

Meer informatie