Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

2 januari 2020

Werken in het buitenland en doorgroeien

Werken in het buitenland doe je omdat je iets wilt leren en omdat je aan je CV wilt werken. Naast je CV is het ook goed voor je talen en leer je omgaan met een aantal belangrijke vaardigheden: sociaal, doorzetten, op eigen benen staan in het buitenland, creatief en flexibel. Daarnaast heb je natuurlijk ook leermomenten in je functie. Als je in het buitenland gaat werken dan kom je vaak terecht bij grote internationale organisaties, waarbij het gestimuleerd wordt om door te groeien binnen de organisatie. Maar er zijn best een aantal mensen die intern solliciteren lastiger vinden dan ergens anders solliciteren. Hieronder een aantal tips als je intern wilt doorgroeien.

Aannames:
Als je intern wilt solliciteren dan moet je wel een aantal dingen helder zien. Bijvoorbeeld dat je de mensen al kent en dat het daarom zo geregeld is. Of dat je die functie goed kent, dus dan nemen ze jou wel. Of dat je juist op voorhand jezelf uitsluit omdat je denkt dat andere collega’s eerder in aanmerking komen. Sluit dus niks uit en onderschat / overschat jezelf niet.

Procedure:
Voordat je echt in het buitenland gaat werken, moet je solliciteren. Dit geldt natuurlijk ook als je intern hogerop wilt. Dus begin met een brief en motivatie. Bij grote bedrijven heb je vaak 2 tot 3 interviews en afhankelijk van de functie / bedrijf, moet je een test / assessment maken. Wel belangrijk is om altijd open kaart te spelen met je manager. Mocht het niet lukken, dan zal je weer onder zijn hoede vallen en dan is het prettig dat de verstandhouding in orde is.

Voorbereiding:
Ook nu is het een kwestie van in de smaak vallen, je bewijzen en laten zien dat jij geknipt bent voor deze functie. Dus een gedegen voorbereiding is van belang. Je kent het bedrijf, de cultuur, de mensen en de functie, maar onderschat het gesprek niet. Jij moet de interviewer overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent. Waarom wil je deze job, en wat zijn je successen geweest binnen de organisatie en laat zien wat je waard bent.

Nog 2 algemene tips:
Als je in het buitenland gaat werken en je wilt doorgroeien denk dan nog even na over de volgende dingen.
1. Denk vooruit:
Dus als je weet dat je wilt doorgroeien, ben er vanaf dag 1 mee bezig. Laat je zien in het bedrijf, presteer en bouw een intern netwerk op. Je bent niet de enige: er zijn vaak meerdere personen die solliciteren op een vacature. Dus weet dat er concurrentie is (soms ook extern).

2. Je wordt niet gekozen voor de job:
Mocht je het nou niet worden, geen man over boord. Er komen misschien nog andere mogelijkheden. Blijf er aan werken en blijf positief. Ook al heeft je vertrouwen eventjes een deukje opgelopen door de afwijzing.

Wil jij ook carrière maken in het buitenland, check dan hier onze vacatures. Wij helpen je graag verder om je buitenland avontuur te verwezenlijken. Werken in het buitenland begint bij Globaljobbing, maar daarna moet je het zelf doen..)

Meer informatie