Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

11 juni 2020

Verkoop jezelf tijdens een sales interview

Wil jij graag in de sales werken? Werken in het buitenland lijkt je wel tof? We hebben verschillende mogelijkheden voor echte sales tijgers die in het buitenland willen gaan werken! Bijvoorbeeld een Inside Sales job in Athene of een Accountmanager functie in Barcelona? Aanlokkelijk toch. Maar je moet nog wel aangenomen worden. Hoe bereid jij je nou zo optimaal mogelijk voor op een sales interview. Hieronder een aantal tips.

Ben altijd “over” voorbereid

Ook als je in het buitenland gaat werken is een grondige voorbereiding nodig. Het is overbodig om te zeggen dat je veel weet van het bedrijf. En niet alleen “about us”. Maar veel meer. Weet welke producten ze hebben, welke dienstverlening, wat voor soort klanten. Denk alvast na wat voor klanten jij eventueel zou gaan benaderen. Welke USP’s je zou gebruiken. Wellicht kan je een kleine sales pitch maken. Interviewers vinden het professioneel als je aantekeningen hebt gemaakt, de website grondig doorgenomen hebt, en alvast met eigen ideeën komt.

Vertel wie je bent

Veel recruiters vragen wie je bent. Of vertel iets over jezelf. Ga niet heel je CV opsommen maar hou het kort. In het kort: je hoogste diploma, huidige job en je sales affiniteit. En vertel dat je op zoek bent naar een sales job en wat je ambities zijn op de wat langere termijn.

Geef slimmere antwoorden

Ga niet uit je hoofd geleerde zinnen op riedelen tijdens een interview. Het mag een stukje spontaan zijn, met een kleine twijfel hier en daar. Want dat geeft aan dat je ook een natuurlijk persoon bent.
Voordat je een antwoord geeft: neem een pauze, adem, denk wat je gaat zeggen, zeg het kort en krachtig en dan stop je met praten zodat het initiatief weer bij de interviewer ligt. Probeer altijd een link te vinden in de dingen die je bereikt hebt (diploma, targets, promoties etc) en waar je trots op bent, en aan de andere kant de functie eisen. Als je in het buitenland gaat werken zal je ongeveer dezelfde sales vragen krijgen, maar verwacht ook vragen over de stad, het land en waarom je wilt werken in het buitenland.

Sluit het interview af

Na een diepgaand gesprek kan het aanlokkelijk zijn om snel de benen te nemen. Maar blijf rustig en hou de controle. Als je merkt dat het interview bijna tot zijn einde komt, dan pak je het moment om de interviewer nog te overtuigen dat jij de persoon bent met de oplossingen. Dat je interesse hebt om verder te gaan met het proces, en je vraagt ook wanneer.

Goede manieren

Het klinkt misschien als “too much” of als slijmen, maar het is een goed idee om een handgeschreven Dank je wel kaart te overhandigen aan het einde van het gesprek. Dat maakt een nette en professionele indruk. Ook zou je een email kunnen sturen 2 uur na het interview, waarin je zegt dat je erg geïnteresseerd bent en dat je uitkijkt naar het vervolg. Je zult zeker een goed indruk achterlaten bij de recruiter. En helemaal als je wilt werken in het buitenland, een recruiter is belangrijk voor jou en helpt je vaak ook bij praktische zaken en papierwerk. Dus zit op 1 lijn.

Een sales interview is een echte uitdaging. Want je moet laten zien dat jij jezelf kan verkopen. Tijdens een interview kunnen ze al zien hoe je het in de praktijk doet. Of jij nu jezelf verkoopt, of een product, het lijkt heel veel op elkaar en het is en blijft sales. Hopelijk dat bovenstaande aandachtspunten je helpen met het vinden van een sales baan in het buitenland. Werken in het buitenland is jouw ambitie? Check hier onze vacatures. Of stuur je CV naar info@globaljobbing.com en we helpen je graag verder.

Meer informatie