Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

17 januari 2023

Salarisverhoging? Verspeelde tijd of de moeite van het proberen waard?

Het maakt niet uit hoeveel je verdient, want het mag altijd wel wat meer zijn. Dit geldt ook voor als je gaat werken in het buitenland, want meestal verdien je in het buitenland iets minder dan in Nederland en België omdat hier de salarissen wat hoger liggen dan in de meeste andere Europese landen.

Vragen om meer salaris is iets wat je goed moet aanpakken. Op dit moment merk je dat bedrijven het steeds moeilijker krijgen (aankomende recessie, minder consumentenvertrouwen, dus minder uitgaven, hogere kosten gas / elektriciteit, werkloosheid stijgt heel lichtjes, etc). Dus eigenlijk is het een delicaat moment om juist nu om opslag te vragen. Maar is het verspeelde tijd of niet geschoten is altijd mis?

Of je nu een quiet quitter bent of een workaholic: iedereen die werkt heeft recht om aan het einde van de maand zijn salaris te ontvangen. Maar eenmaal een (begin) salaris afgesproken wil niet zeggen dat je dit voor de rest van je leven zult gaan krijgen. Vaak ga je meer verdienen als je groeit binnen het bedrijf, je meer verantwoordelijkheid krijgt, meer taken er bij krijgt of je hebt gewoon meer jaren ervaring. In de meeste gevallen komt je baas niet naar jou toe om eventjes een salarisverhoging te geven. Jij zult je baas hiervan moeten overtuigen.

Vragen:
Een opslag krijgen begint altijd met: vragen. Vaak is dit voor veel werknemers al een groot obstakel. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 65% van de mensen moeite heeft met het vragen van opslag. Een meerderheid doet het daarom ook helemaal niet, om de volgende redenen:
1. Omdat ze het niet durven te vragen.
2. Mensen weten niet wat ze waard zijn, dus weten ze ook niet hoeveel ze eigenlijk moeten vragen.
3. Je wilt niet afgewezen worden door je baas.

Maak een plan:
Het eerste wat je gaat doen is je over je angsten heen zetten. En kom daarna met een “plan”. Want je moet je wel voorbereiden om een goede kans te maken. Het gaat er uiteindelijk om hoe je de boodschap brengt. Hieronder een aantal tips:

De boodschap brengen:
1. Zoek argumenten die een verhoging rechtvaardigen.
2. Pak een geschikt moment om met je baas samen te zitten. Best na een succesvol project bijvoorbeeld.
3. Vergelijk je loon met collega’s en soortgelijke jobs. Blijf wel realistisch, anders wordt je verzoek niet serieus genomen.
4. Blijf bij een salarisonderhandeling altijd professioneel. Als je het deze keer niet krijgt, misschien een ander moment. Of wellicht valt er nog iets te onderhandelen over de secundaire voorwaarden.

Naast het salaris en de secundaire voorwaarden is het belangrijk dat je voldoening en erkenning krijgt voor je werk. En natuurlijk moet jij je werk leuk vinden. Want 40 uur per week ergens zitten met tegenzin is ook “boring”. Zoek je wat meer avontuur? Dan is werken in het buitenland een mooie optie. Want dat is niet alleen een hele belevenis, het is ook goed voor je ontwikkeling en je toekomstige carrière. Met het werken in het buitenland kunnen wij natuurlijk goed helpen. Check hier onze vacatures of stuur je CV naar info@globaljobbing.com. Wij helpen je graag verder!
Want remember: werken in het buitenland begint bij Globaljobbing.

Meer informatie