Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

12 november 2018

6 Manieren om je interview te verpesten

Werken in het buitenland begint met solliciteren. Je krijgt een uitnodiging voor een interview. En je gaat je zo goed mogelijk voorbereiden voor het gesprek. Maar soms, hoe gaat je je ook voorbereid, en hoe zeker je er van bent om de job binnen te harken, kan al de voorbereiding ondermijnt worden door de simpelste fouten. Dit zijn niet eens echte “nog go’s”, maar gewoon dingen die je kansen verkleinen. Dingen waar je zelf misschien niet echt bij stil staat.

1. Vertellen wat er beter kan of anders moet:
Je komt binnen en gaat als een ware held vertellen wat er allemaal verkeerd gaat binnen het bedrijf en hoe je dit gaat verbeteren. En de interviewer smeekt om het direct aan te pakken. Fabeltje natuurlijk. Als je zo binnen komt, sta je zo weer buiten. Beter: laat je ideeën en uitdagingen zien zonder denigrerend te doen.

2. Je huiswerk niet doen:
Dat je weet wat de functie inhoudt is vanzelfsprekend. Daarnaast weet je ook alles over het bedrijf. Welke uitdagingen ze tegemoet gaan. Hoe het met de sector gaat. Gebruik makend van hun terminologie. Grote evenementen. De toekomst. Dit is wat je minimaal moet weten, wil je graag serieus genomen worden. Als je in het buitenland gaat werken, dan verdiep je je natuurlijk ook in de cultuur, stad / land, mensen etc.

3. Huiswerk: GPS:
Je gaat onderzoeken hoe je op de locatie gaat komen. Op tijd. Want te laat is dat je het niet serieus neemt. Regent het? Plan extra tijd in. Is er een manifestatie in het centrum? Zoek een omweg. Ga je in het buitenland werken en heb je een telefonisch interview? Zorg dat je batterij opgeladen is, rustige ruimte, goede verbinding, etc.

4. Je zelf voor schut zetten:
Ongelukken zitten in een klein hoekje. Het verhaal van de kandidaat die het bekertje water per ongeluk omstootte en over de broek van de interviewer viel. Of de kandidaat met een snot uit zijn neus. Snuit je neus, check je tanden, zet je mobiel uit (zeker als je een belachelijk deuntje hebt). Je weet het allemaal wel, maar doe je het ook echt? Zorg er voor dat de interviewer je onthoudt voor je prestaties, niet voor het gênante moment. Werken in het buitenland? Geen probleem, want de meeste interviews zijn telefonisch.

5. Laatst mogelijke interview tijdstip kiezen:
Probeer er voor te zorgen dat je bij deze eerste geïnterviewde zit. Beter niet als laatste. De interviewer heeft het vaak druk, ook met andere dingen. Dus als er een goede click is, dan kan het zijn dat de deal wordt gemaakt en dat andere kandidaten afgezegd worden.

6. Plan:
Maak een goede afspraak voor het interview. Dus als je vaak tot s ’avonds moet doorwerken, dan plan je het interview voor de ochtend. Komt je baas vaak in de ochtend met onverwachte meetings, dan zet je het interview voor de middag. Een interview op het laatste moment verzetten is niet heel positief.

Als je in het buitenland wilt werken, heb je vaak telefonische interviews met bedrijven. Dit is weer net iets anders dan face to face. Dus hier moet je er voor zorgen dat je in een rustige ruimte zit waar je niet in gestoord wordt, de batterij van je mobiel is opgeladen, je spontaan bent, elkaar goed laat uitpraten en een keer lacht. Voor vacatures in het buitenland, check onze openstaande jobs hier.

Meer informatie