Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

27 september 2019

Werken in het buitenland: Telefonische / Skype interviews

Voordat je echt in het buitenland gaat werken zal je 1,2 of 3 interviews hebben met het bedrijf. De bedrijven zitten al in het buitenland en jij in België of Nederland, dus dan wordt er vaak gekozen voor een Skype interview of een telefonisch interview. Waar moet je nu op letten bij een Skype interview als jij je droom van werken in het buitenland nu echt wilt waar maken? Hieronder een aantal tips.

Net als voor ieder interview (of je nu wel of niet in het buitenland gaat werken), is een goede voorbereiding van groot belang. Onderzoek doen naar het bedrijf, print je CV uit, kleding en oefen mogelijke vragen. Dit is vrij standaard.

Nu naar het interview. Want als je dit via skype doet dan is dit een soort van video interview welke wordt uitgevoerd via video chat op je computer. Voordeel is dat je het gesprek kan doen vanuit je vertrouwelijke omgeving. Je hebt dan ook geen stress van het vervoer naar de locatie of files etc. Maar vergeet niet dat je solliciteert voor een baan in het buitenland. Het is en blijft serieus en je moet je dan ook te allen tijde professioneel opstellen. Wat zijn nou 5 veel voorkomende fouten die gemaakt worden:

1. Je bent te casual gekleed omdat je thuis bent. Maar zorg er dus voor dat het niet te gemakkelijk gaat voelen.
2. Geen oefen sessie doen. Voordat je een echt interview hebt, doe eventjes een oefengesprek met een bekende. Dan weet je meteen of alles (geluid, video, microfoon) goed werkt.
3. Zet je camera goed. Probeer recht in de camera te kijken, want dat is natuurlijker. Niet hoger of lager.
4. Achtergrond. Zorg dat de achtergrond ook professioneel is, dus netjes en opgeruimd en dat er geen rare dingen zichtbaar zijn. Een leuke achtergrond met veel licht.
5. Geen focus hebben. Als er mensen om je heen zijn of allerlei geluiden is het moeilijk om geconcentreerd en gefocust te blijven. Zorg dus dat je in een afgesloten ruimte zit met rust.

Nu we de problemen getackeld hebben, kunnen we het hebben over de punten die helpen om een goede indruk te maken. Hieronder 5 tips:

1. Technisch voorbereid zijn. Via welk platform heb je een interview: Skype, Face Time of misschien Google Hangouts. Zorg er voor dat alles minimaal 24 uur van te voren is geïnstalleerd. Geen stress.
2. Kleding. We hebben al eerder gezegd dat kleding ook belangrijk is. Geen al te drukke kleuren, geen felle strepen. Dit zorgt voor afleiding. Maar zorg voor meer natuurlijke en rustgevende kleding.
3. Oog contact. Ga niet de hele tijd naar de interviewer kijken. Maar kijk in de camera, op die manier maak je oog contact.
4. Lach. Werken in het buitenland is leuk. Dus maak er iets leuks van, ook tijdens het interview mag wel eens gelachen worden. Je komt vriendelijk en vrolijk over en het vermindert de stress.
5. Computer. Probeer altijd je computer te gebruiken en niet je mobiel. Want die hebben vaak een beter audio / camera systeem.

Als je deze tips gebruikt tijdens een interview, dan komt het werken in het buitenland snel dichterbij. Maar nu eerst nog solliciteren. Check onze vacatures hier en we praten je graag bij over de procedure en mogelijke gesprekken!

Meer informatie