Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

22 oktober 2019

Wat is het ideale moment voor een salarisverhoging?

Veel mensen vinden het ongemakkelijk om een salaris verhoging te vragen. Het is niet makkelijk om je baas om meer geld te vragen. Met name de timing is belangrijk bij het vragen naar een beetje erbij. Hoe beter het moment, hoe meer kans je hebt. Ook als je in het buitenland gaat werken zijn salarisonderhandelingen na verloop van tijd van belang. Dus check onderstaande tips zodat je meer kans hebt.

Beoordelingsgesprek
Het beste moment is tijdens het jaarlijkse evaluatie gesprek. Hier worden vaak verhogingen gegeven, afhankelijk van hoe succesvol je bent geweest. Als je in het buitenland gaat werken heb je vaak na je eerste training en na 6 of 12 maanden een evaluatie gesprek. Pak dit aan om het bespreekbaar te maken.

Nieuw diploma – certificaat
Als je naast je werk nog studeert dan heb je waarschijnlijk nieuwe dingen geleerd of vaardigheden verbeterd. Als jij in het bezit bent van een diploma of certificaten die collega´s niet hebben, dan heb je natuurlijk meer kans. In het buitenland is het vaak zo dat bedrijven door het jaar heen mogelijkheden bieden voor scholing – studie. Is ook een vorm van salaris overigens.

Andere job aangeboden gekregen
Als je een ander aanbod hebt gekregen, en je geeft aan dat je eventueel gaat vertrekken, dan kan je baas er wel eens wat salaris bij doen als ze je niet willen missen. Maar het kan ook zo zijn dat ze je laten gaan.

Financieel stabiel
Voordat je om meer salaris gaat vragen, moet je wel weten hoe het bedrijf er in zijn algemeen voor staat. Als het goed gaat met het bedrijf, heb je een goede kans. Weet je dat het minder gaat, dan even niks vragen.

Kijk ook naar je leidinggevende
Ook geldt het natuurlijk voor je direct leidinggevende. Weet je dat het goed met hem gaat, dan is het een goed moment. Maar weet je dat hij bijvoorbeeld zijn eigen targets niet haalt, dan is het niet verstandig om je hand op te steken.

Hoe vraag je om meer?
Heb je het juiste moment gevonden, dan moet je met vertrouwen en respect het gesprek aan gaan. Geef duidelijke redenen aan waarom jij meer verdient. Zolang je het juiste moment hebt gekozen, je onderzoek hebt gedaan, belangrijke redenen formuleert en dit tactvol en op een beleefde manier doet, dan heb je een goede kans op meer.

Werken in het buitenland kan ook een pluspunt zijn voor veel bedrijven. Het geeft een aantal skills aan die je bezit: je hebt lef, bent ondernemend, Engelse taal, doorzetter, durft een risico te nemen. Dus als je in het buitenland gewerkt hebt, heb je misschien ook een pluspunt op de rest. Voor vacatures in het buitenland, check deze link.

Meer informatie