Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

19 april 2019

Werken in het buitenland stappenplan

Voor de 1 is werken in het buitenland een peulenschil, en de ander ziet overal beren op de weg. Maar wat je gaat doen is tof. Nieuwe mensen ontmoeten, andere culturen van dichtbij meemaken, een hele nieuwe omgeving. Alles is nieuw: of dat nou de trein is, het straatbeeld, de krant / televisie, maar ook bureaucratie en papierwerk. Een andere taal. Een avontuur waar met smachten naar uitgekeken wordt. Maar werken in het buitenland vereist wel voorbereiding, dus hieronder een aantal tips / stappenplan voordat je feitelijk vertrekt.

1. Doe onderzoek:
Voordat je naar het buitenland gaat doe je natuurlijk onderzoek. Dit wil dus zeggen dat je onderzoek doet naar het land, stad, mensen, cultuur, omgeving en klimaat. Daarnaast moet het bedrijf, de cultuur, de job, salaris bij je passen. Zonder onderzoek geen werken in het buitenland.

2. Beslis:
Nu ga je alle informatie op een rijtje zetten. Wikken en wegen. Het er over hebben met familie of vrienden. En uiteindelijk maak je de beslissing.

3. Wordt enthousiast:
Natuurlijk is het niet makkelijk om je vertrouwde leventje achter je te laten. Je familie, vrienden, sportclub, stapavondjes, het oude vertrouwde. Maar maak je geen zorgen, er wacht een waar avontuur. Dus blijf en wordt zelfs nog meer enthousiast.

4. Nieuwe woning:
Een van de eerste dingen die je gaat doen als je in het buitenland gaat werken is het vinden van een nieuwe woning. Vaak wordt je geholpen, maar je moet het ook een stukje zelf doen. Ook weer onderzoek. Waar wil je wonen, welke wijk, wat mag het kosten. Wil je een huis delen (wat bijna iedereen doet). Maak er werk van, want als je een woning hebt, dan heb je een rustpunt.

5. Stad:
Als je net in je nieuwe stad bent, is alles nog wennen en uitzoeken. Je leert vaak nieuwe mensen kennen, dit zijn informatie bronnen. Maar je gaat zelf ook ontdekken. Papierwerk. Openbaar vervoer. Restaurants / bars. Omgeving. Supermarkt. Het heeft even tijd nodig om je helemaal te settelen.

6. Werk:
Je werk heeft ook tijd nodig. Je krijgt training, dit kunnen een aantal intensieve weken zijn waar je veel tijd / energie kwijt bent aan het je eigen maken van de job. Maar gelukkig is er hulp en begeleiding!

7. Cultuur:
1 Van de redenen dat je naar het buitenland was gegaan, was het ontdekken van nieuwe culturen. Dus doe dit. Wat zijn de lokale tradities? Geschiedenis, kunst, cultuur, sport en de keuken. Wellicht een taalcursus?

Er komt een hoop op je af als je in het buitenland gaat werken. Voorbereiding is alles. De eerste weken zijn intensief, maar als alles geregeld en gedaan is, kom je in een rustiger vaarwater om van het echte leven te genieten. Wil je dit ook? Check onze vacatures in het buitenland.

Meer informatie