Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

15 juli 2021

Werken in het buitenland: ontdek buitenlandse culturen.

Of je nu gaat werken in het buitenland of je bent op een zakenreis, het begrijpen van de ongeschreven internationale zaken culturen is erg belangrijk. Deze regels respecteren en er mee dealen zal je “gunfactor” en het respect en bereidwilligheid tot samenwerken verhogen. In dit blog maken we een korte samenvatting van een aantal internationale business etiketten.
Ieder land heeft zijn eigen business etiketten, zijn eigen zaken cultuur. Een goede manier om deze goed te leren is om zelf te gaan werken in het buitenland. Maar dit is helaas niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kan je ze ook op afstand leren. De term internationale bedrijfscultuur verwijst niet specifiek naar 1 cultuur. Maar het is juist een feit dat het zaken doen vaak gebeurt (steeds vaker in ieder geval) in een internationale setting of een grensoverschrijdende context. Dus als je zaken wilt doen in het buitenland, dan wordt er van je verwacht dat je deze culturele verschillen begrijpt.

Je houding:
Het begrijpen van buitenlandse culturen begint met je gedrag. Wat zou je kunnen verwachten en wat dien je te vermijden. Het is belangrijk om te weten dat “onze manier, is de beste manier” niet overal geldt. Je moet je juist aanpassen aan andere landen. Je zakenpartner in het buitenland zal heus wel begrijpen dat je niet alle etiketten kent, en daar wordt ook rekening mee gehouden. Maar een arrogante en een betweterige houding zal niet tot de verbeelding spreken en zeker niet leiden tot interessante samenwerkingen. Dus heb een open, leergierige, flexibele en respectvolle houding.

Het geven van een geschenk:
Ook bij het geven van een geschenk moet je goed opletten. Want ieder land heeft zo zijn eigen etiketten. In sommige landen is het normaal om een geschenk te geven in een vroeg stadium van het proces. Maar bij andere landen kan het weer gezien worden als een vorm van “omkopen”. Sommige landen is het normaal om een geschenk te geven nadat de relatie in een ver gevorderd stadium is.
Het openmaken van een geschenk verschilt ook erg per land. In Singapore en China wijzen de ontvangers het geschenk tot 3 keer af, voordat het geaccepteerd wordt. En in veel Aziatische landen is het erg brutaal om een gift direct te openen in bijzijn van de gever. In een aantal Zuid Amerikaanse landen is het weer heel gewoon om het geschenk direct uit te pakken.

Keuze van het geschenk:
Bij het kiezen van een gift moet je altijd rekening houden met een aantal zaken zoals sociale context of de religie in dat land. Een fles wijn geven in een Moslim land is niet gepast. Ook met eten moet je voorzichtig zijn. Varkensvlees is in sommige Moslim landen of Joodse landen ongewenst, of beef in landen met een grote Hindoe populatie als in India.
Ook dien je rekening te houden met kleuren. Wit wordt in China geassocieerd met de dood, gebruik in plaats daarvan rood, dat vertegenwoordigd “het goede geluk”.
Zakelijke diners worden vaak ook gezien als een gift. Als je een uitnodiging ontvangt, dan moet je zeker deelnemen. Je laat waardering en respect zien.

Wil je meer weten over internationale culturen? Ga het zelf ontdekken: werken in het buitenland!
We hebben verschillende vacatures in Barcelona, Johannesburg, Valencia, Praag, Athene en Lissabon. Leuke plekken waar je zeker wel wat gaat leren van de lokale culturen en etiketten. Klik hier voor een overzicht van onze vacatures in het buitenland of stuur je CV naar info@globaljobbing.com. Wij helpen je graag verder! Want werken in het buitenland begint bij Globaljobbing!

Meer informatie