Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

3 september 2013

Tips voor werken in het buitenland!

Zomaar even je koffer pakken en naar het buitenland gaan om daar te gaan werken is voor veel mensen een grote stap en een waar avontuur. Zeker als je in een land gaat wonen en werken waar je de taal nog niet spreekt. Als je in het buitenland gaat werken ben je weg van je huis, je familie, vrienden en je vertrouwde omgeving. Het communiceren met mensen in het buitenland kan in het begin voor problemen zorgen, zeker als je de inheemse taal niet spreekt en er ook nog eens weinig Engels wordt gesproken. Hoeveel je je ook voorbereidt en inleest over de cultuur en verhalen van andere mensen, het is altijd even wennen aan je nieuwe omgeving, nieuwe mensen, de taal, de cultuur etc. Dit aanpassen heeft natuurlijk tijd nodig. Maar die tijd moet je jezelf ook geven, want werken in het buitenland is met een goede voorbereiding en een correct verwachtingspatroon een verbazingwekkende en verrijkende ervaring. Om met name de eerste weken / maanden goed door te komen, geef ik hieronder een aantal tips die je in het buitenland op weg kunnen helpen.

Temper je verwachtingen

Verwacht niet dat altijd alles precies zo gebeurt zoals je van te voren had bedacht. Het zal ook wel eens een keer tegen zitten, of een keer iets mis gaan. Je zult wel eens met onvoorziene dingen te maken krijgen waar je flexibel mee om moet gaan. Maar als je verwachtingen voor het werken in het buitenland niet al te hoog zijn, dan kan je ook niet zo hard vallen als het tegen zit. Dan is het ook weer makkelijker om hier mee om te gaan en je aan te passen als de dingen nog niet ideaal zijn.

Geef het de tijd

Koop niet direct een vliegticket terug als er ergens iets tegen zit. De meeste dingen is gewoon een kwestie van wennen en zullen snel verbeteren, en je nieuwe leven zal naar verloop van tijd weer in een rustiger vaarwater terecht komen. Dus heb even geduld, geef je zelf voldoende tijd om je echt te settelen in het buitenland, en misschien kom je er na een tijdje achter dat je helemaal geacclimatiseerd bent en je helemaal thuis voelt.

Laat je eens gaan

Je voelt je ongelooflijk verdrietig en eenzaam, en je bent helemaal niet in je goede doen. Bel dan iemand (familie of een goede vriend) waarmee je je gevoelens kan delen en je emoties kan ventileren. Het is heel belangrijk dat je heel af en toe eens kan terug vallen op een bekende. Daarnaast is het altijd fijn om even een bekende stem te horen.

Ontdek

Ga op pad en onderzoek de omgeving. Jij wilde een avontuur en nieuwe omgevingen, dan moet je ook tijd maken om dit aan den lijve te ondervinden. Ga naar de lokale supermarkt, kroegjes of barretjes, het park, een museum of kijk gewoon naar de lokale mensen. Het onderzoeken en ontdekken hoe de lokale mensen leven en wat ze zoal doen, zorgt voor een stukje plezier wat je tijdens vakanties ook ervaart.

Denk aan je routine

Routine klinkt natuurlijk een stukje saai. Maar als je in het buitenland gaat werken / wonen dan is routine (zeker in het begin) erg belangrijk. Het helpt enorm bij het aanpassen / acclimatiseren. Het is erg comfortabel als je een beetje consistentie hebt, zoals een wandeling maken iedere avond of bijvoorbeeld iedere ochtend het lekkende water van je douche opruimen. Of dat je misschien 1 keer per week bij een leuk restaurant gaat eten of iedere vrijdag avond een leuke film thuis kijken.

Maak je huis je eigen

Wellicht had je niet al te veel keuze tijdens je zoektocht naar een nieuw huis in het buitenland. Daar komt bij dat veel woningen gemeubileerd verhuurd worden. Dus ook minder keuze in de meubels zelf en de achtergrond. Maar het goede nieuws is dat je deze meubels zelf kunt verzetten en de inrichting op die manier persoonlijker kunt maken. Ook kan je een aantal accessoires kopen zodat je je meer thuis voelt.

Reizen

Werken in het buitenland wil niet alleen zeggen: werken! Dus trek er op uit. Verken het land. Maak leuke weekend trips. Verandering van omgeving, reizen en nieuwe mensen ontmoeten is een perfecte manier om nieuwe energie te krijgen. Als je iets hebt om naar uit te kijken, dan vliegen de dagen echt voorbij.

Conctact

Schrijf emails, houdt een blog bij, bel mensen en Skype je suf. Contact blijven houden met je familie en vrienden houdt je gezond. Misschien ben je wel de enige buitenlander in je omgeving, maar je kunt zeker nog wel praten met anderen die jouw taal ook als moedertaal hebben. Door contact te blijven houden zal je beseffen dat je niet helemaal alleen bent.

 Leer de taal

Niemand verwacht dat je de buitenlandse taal vloeiend beheerst, maar een paar zinnen kan al een groot verschil maken. Als je het op zijn minst probeert te spreken, krijg je al bonus punten bij de lokale mensen. En als het eventjes niet lukt dan zijn de mensen altijd erg begripvol omdat je het in ieder geval wilt proberen.

Trakteer jezelf

Wat vindt jij belangrijk? Houd je van een lekkere cappuccino of juist van een lekker gebakje. Een bezoekje aan de sauna of gewoon rondstruinen in het park. Trakteer jezelf op iets leuks of lekkers, dat doet je goed.

Maak nieuwe vrienden

Probeer nieuwe vrienden te maken met je collega’s op het werk of met de mensen die bij jou in de buurt wonen. Kijk of er een “expat” vereniging is, ga sporten of volg een cursus. Hoe meer mensen je ontmoet, hoe meer potentiële vrienden je zult hebben.

Waarom kwam je ook al weer

Wat waren je redenen om in het buitenland te gaan werken? Om te reizen, je taalvaardigheden verbeteren, een andere omgeving, een nieuw en spannend avontuur, het ontmoeten van nieuwe culturen. Wat de redenen ook waren, houdt ze in gedachten bij je, dat helpt je realiseren dat je het nog niet zo slecht hebt en doet je herinneren aan de positieve punten van je nieuwe situatie.  

Meer informatie