Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

27 november 2019

Tegenslag bij werken in het buitenland

Voor veel mensen is werken in het buitenland een super gaaf avontuur. Je geeft je CV een boost, leert nieuwe mensen kennen, andere culturen, een nieuwe stad en je taalvaardigheden opkrikken.
Maar soms kan het buitenlandse avontuur ook tegenvallen ondanks alle goede voorbereidingen en intenties. Dan is het juist de kunst om er toch nog iets positiefs van te maken. Doorzetten, oplossingen vinden, creatief zijn en sociaal zijn horen daar bij. Allemaal vaardigheden die je veel beter leert als je in het buitenland gaat werken. Wat voor onverwachte negatieve dingen kunnen er nou op je pad komen als je in het buitenland gaat werken en hoe ga je daar mee doen. Hieronder een aantal voorbeelden uit de praktijk.

Relocation:
Natuurlijk ben je goed voorbereid en wordt je geholpen, maar soms lopen de eerste weken in het buitenland niet zoals gepland. Problemen met het openen van een bank rekening, je verzekering of het vinden van een leuke woning. Dit zijn allemaal dingen die je eerste weken moet doen als je in het buitenland gaat werken. Je krijgt hulp, maar als die hulp tekort schiet dan moet je even doorschakelen naar plan B. Vraag om hulp bij je collega’s en het HR team. Of de recruiter waar je contact mee hebt gehad. De eerste stappen zijn het belangrijkste als je in het buitenland gaat werken, dus onderschat het niet, zorg dat je de zaken op orde hebt zodat je snel kan genieten.

Heimwee:
Het kan gebeuren dat je na verloop van tijd weer verlangt naar je eigen dorp, je vrienden, familie, sportschool en vertrouwde omgeving. Wellicht dat je het frisse weer in Nederland / België gaat missen. Of gewoon een avondje in de kroeg met je vrienden. Dat je heimwee hebt, wil niet zeggen dat je halsoverkop naar huis moet gaan. Misschien moet je nog even wennen aan je nieuwe omgeving. Een uitdaging om het toch naar de zin te maken. Belangrijk is om contact te blijven houden met het thuisfront. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden dan 20 jaar geleden. Er zijn veel goedkope vluchten, dus even een paar dagen naar huis of dat vrienden jou komen opzoeken is veel makkelijker. Communiceren gaat tegenwoordig met de huidige moderne technologieën. Facebook, Skype, WhatsApp, Telegram en noem ze maar op.. Je kan altijd makkelijk in contact blijven met de mensen in je thuisland. Daarnaast ontmoet je in het buitenland heel makkelijk mensen die hetzelfde doen als jou, en dat geeft vaak ook veel steun.

Andere arbeidsvoorwaarden:
Meestal moet je niet in het buitenland gaan werken vanwege het geld. Eerlijk is eerlijk. De salarissen in Nederland en België zitten in de top 4 van Europa, dus in bijna alle gevallen zal je in het buitenland minder gaan verdienen dan wat je nu hebt. Daar staat wel tegenover dat het leven vaak ook goedkoper is. Dus in dat opzicht blijven je bestedingsmogelijkheden ongeveer gelijk.
Ook hier is het belangrijk om je goed voor te bereiden als je concrete plannen maakt om in het buitenland te werken. Hoe zit het met je salaris, wat ben ik zoal kwijt aan woonlasten, ziekte kosten verzekering, eten / drinken, uitgaan. Maar heb je ook secundaire arbeidsvoorwaarden (korting, incentives). En hoe zit het met je vakantiedagen, je arbeidscontract, opzegtermijn etc. Allemaal aandachtspunten die je helder moet hebben voordat je met je avontuur gaat beginnen. Wat te denken van een kleine buffer? Er kunnen altijd (ook in Nederland / België) onvoorziene dingen gebeuren waarbij je snel geld nodig hebt, dus dan is een spaarcentje altijd handig.

Andere aandachtspunten:
Verschil in cultuur, taal barrières, inhoud van de functie, klimaat, openbaar vervoer, eten, etc.
Allemaal dingen om te onderzoeken tijdens je voorbereiding.

Kortom:
Werken in het buitenland vergt een grondige voorbereiding. Gelukkig is er hulp! Globaljobbing heeft al meer dan 12 jaar ervaring met het begeleiden van kandidaten die in het buitenland willen werken.
Dus als jij zo’n stap wilt wagen, wij helpen je graag verder. Check hier onze vacatures of stuur je CV naar info@glboaljobibng.com. Succes met de voorbereiding!

Meer informatie