Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

23 juni 2022

7 Rode vlaggen tijdens het sollicitatieproces

Of je nu wilt gaan werken in het buitenland of je solliciteert naar een baan in Nederland of België, de “candidate experience” wordt steeds belangrijker voor kandidaten. Zeker nu de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt. Als je solliciteert naar een baan, dan moet er een match zijn. Het moet klikken en het moet van twee kanten komen. Goede communicatie, wederzijds respect, opvolging, persoonlijke aanpak en professioneel zijn. Dit van 2 kanten. Dus let hier op als je solliciteert naar een nieuwe job. Zeker als je gaat werken in het buitenland, want dat is helemaal een nieuwe sprong.
Hieronder een aantal waarschuwingssignalen die je minimaal aan het twijfelen moeten brengen bij je keuze naar een nieuwe job / werkgever.

1. Interviewers die te laat komen:
Van kandidaten wordt verwacht dat ze op tijd komen bij een interview gesprek. Dat mag dan natuurlijk ook verwacht worden van de interviewer. Iemand die niet op tijd komt neemt het gesprek blijkbaar niet heel serieus of is niet goed voorbereid.

2. Onvolledige vacature omschrijving:
Heel belangrijk voor kandidaten om te zien of er een “match” is. Als er geen duidelijke omschrijving is van de taken en verantwoordelijkheden, kunnen werkzoekenden nooit een goede keuze maken.

3. Clichés:
Ligt een beetje in het verlengde met punt 2, maar haal ze er tussen uit, de vacature omschrijvingen die heel vaag blijven, niet concreet zijn of met heel veel clichés werken. De verwachtingen zijn in dat soort gevallen niet altijd even realistisch.

4. Onrealistisch salaris:
Als er hele hoge salarissen worden geboden, is het ook een signaal om te kijken of er niet een addertje onder het gras zit. Analyseer salarissen door onderzoek te doen op internet en vergelijkingen te maken met soortgelijke jobs.

5. Slechte website:
Een groot bedrijf zeker, maar ook startende of kleinere bedrijven hebben tegenwoordig allemaal websites. Analyseer de website, achterhaal waar het bedrijf voor staat, wat de normen en waarden zijn. Hoe ze in de maatschappij staan. Het is zeker een rode vlag als de website slecht functioneert of niet bijgehouden is.

6. Diversiteit:
Steeds meer millennials (en dat zijn vaak de grote groep mensen die ook gaan werken in het buitenland), hechten steeds meer waarde aan een divers personeelsbestand en inclusie. Dus bekijk hoe een bedrijf daarin staat, want een gebrek hieraan is niet positief.

7. Slechte reviews:
Een slechte review is altijd geschreven vanuit 1 kant. Er kan veel gebeurt zijn, en er wordt maar 1 kant van het verhaal belicht. Waar er 2 vechten, hebben er 2 schuld. Maar het is natuurlijk niet positief als een bedrijf veel negatieve reviews . Probeer dus een juist beeld te krijgen van de recensies en vraag er eventueel naar tijdens een interview.

Zeker als je gaat werken in het buitenland is het belangrijk om je onderzoek te doen en te weten waar eventuele rode vlaggen zijn. Als je gaat werken in bijvoorbeeld Spanje, Tsjechië of Portugal, dan moet je van te voren wel weten waar je aan gaat beginnen. Laat je informeren door een partij als Globaljobbing, maar je bent natuurlijk ook verantwoordelijk om zelf een stukje onderzoek te doen. Kijk naar de website van het bedrijf, de functie, de voorwaarden, hoe de relocation er uit ziet, woning, training, bedrijfscultuur etc. Want werken in het buitenland is voor veel mensen een grote stap, dus zorg ervoor dat het een goede start wordt. Gelukkig hebben wij al 15 jaar ervaring met het begeleiden van mensen die in het buitenland gaan werken. Daarom kunnen wij je goed voorbereiden, informeren en ook tips geven als je de stap gaat maken. Heb je interesse voor een vacature in het buitenland, stuur vrijblijvend je CV naar info@globaljobbing.com en wij nemen contact met je op. Ook kan je hier onze vacatures checken.
Remember: werken in het buitenland begint bij Globaljobbing!

Meer informatie