Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

19 juli 2019

Werken in het buitenland: 7 Belangrijke interview hulpmiddelen

Je wilt in het buitenland gaan werken en eindelijk is het zo ver: een interview.
Een interview is nooit makkelijk. En als je in het buitenland gaat werken, dan heb je vaak te maken met telefonische interviews, in het Engels. Voor veel mensen even wennen en nieuw. Goede voorbereiding zal je een heel eind op weg helpen. Net als de onderstaande hulpmiddelen. Neem ze goed door en pak die job in het buitenland!

1. Je verhaal:
Vaak vraagt een recruiter tijdens een interview naar wie je bent. Dan wordt verwacht dat je kort verteld wat je gedaan hebt en waar je naar op zoek bent.
Een soort van “elevator pitch”. Erg belangrijk om dit op een rijtje te zetten en hardop te oefenen. Oefening baart kunst.

2. Waarom:
Weet waarom je op gesprek bent. Vertel waarom je deze job bij dit bedrijf. En ben eerlijk tegen jezelf. Is het eigenlijk niet wat je zoekt, trek je sollicitatie in. Bij werken in het buitenland is het nog belangrijker om er helemaal achter te staan. Niet alleen de job of bedrijf (cultuur), maar ook het buitenland, de stad, land en het avontuur. Sta je er niet achter, niet doen.

3. Eerlijk duurt het langst:
Als je in het buitenland gaat werken is het belangrijk om vertrouwen te winnen. Dus ben altijd eerlijk tegen een recruiter. Soms niet te eerlijk, want je moet je eigen prestaties en vaardigheden verkopen, maar lieg nooit.

4. Pak een pauze:
Geef antwoord op de vraag. Ga er niet om heen draaien en dwaal niet te ver af. De recruiter wil gewoon een antwoord. Als de vraag beantwoord is, stop met praten. Het lijkt vreemd maar het is een signaal voor de recruiter de volgende vraag te stellen.

5. Pak een momentje of win tijd:
Soms weet je niet direct een antwoord. Probeer tijd te winnen zodat je langer kan nadenken. Bijvoorbeeld vraag of hij de vraag kan herhalen. Of herhaal de vraag zelf. Of zeg gewoon dat het een goede vraag is en dat je er kort over moet denken (4-5 seconden wel te verstaan).

6. Vraag:
Stel zelf altijd vragen aan de recruiter. Ben niet verlegen. Werken in het buitenland is een grote stap, dus je moet goed op een rijtje hebben wat je kan verwachten. Dus vraag.

7. Bedank:
Na het interview bedank de recruiter voor zijn tijd. Later kan je nog een email sturen met een bedankje en dat je uitkijkt naar het vervolg.

Als je deze 7 tips goed gebruikt, kan het zomaar zijn dat je op korte termijn een job offer ontvangt. Maar hou in je achterhoofd dat als je in het buitenland gaat werken dat voorbereiding en vragen stellen van groot belang zijn. Niet alleen que bedrijf, training en job, maar ook begeleiding, relocation, de stad, wonen etc.
Heb jij interesse? Of wil je meer weten over onze vacatures in het buitenland? Vraag het ons, wij helpen je graag verder.

Meer informatie