Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

7 december 2018

5 Minpunten voor je CV

Je CV doorsturen is de eerste stap die je neemt als je in het buitenland wilt werken. Voor een recruiter is het erg belangrijk om een CV direct, snel en goed te kunnen screenen. Er wordt een selectie gemaakt van kandidaten die ze willen uitnodigen voor een 1e gesprek. Er zijn een aantal aandachtspunten waar recruiters erg op letten en die vaak bepalen of je wel of niet wordt uitgenodigd voor een gesprek. Dus hou onderstaande 5 aandachtspunten altijd in de gaten, of je nu in het buitenland gaat werken of niet.

1. Slordig format:
Als een kandidaat een slordig CV stuurt geeft het een aantal negatieve dingen aan. De kandidaat toont weinig interesse in wat hij zelf doet en hoe hij zich presenteert. Het gevolg is dat het voor de recruiter lastig is om je CV snel te screenen, waardoor je op de afgewezen lijst komt. Zeker als je in het buitenland gaat werken is het belangrijk dat je een overzichtelijk CV hebt, bij voorkeur in het Engels, omdat je vaak met internationale recruiters te maken hebt.

2. Niet doelgericht:
Zorg er voor dat je CV doelgericht is, zodat een recruiter snel bepaalde skills / ervaringen / kwalificaties kan terugvinden. Dus het CV moet gericht zijn op de functie waarop gesolliciteerd wordt.

3. Gebrek aan prestaties:
Een overzicht van taken en verantwoordelijkheden is een belangrijk onderdeel van je CV. Dus een kandidaat moet kunnen aantonen wat zijn prestaties waren. Bijvoorbeeld:
– hoe presteerde het team?
– targets bereikt?
– welke voordelen zijn bereikt?
– was het project op tijd af?
– kosten besparingen?
– als je al eens in het buitenland hebt gewerkt, is dat natuurlijk een mooi pluspunt!

4. Een te lang CV:
Een te lang CV is niet alleen een verschrikkelijke leeservaring, maar geeft ook aan dat de kandidaat matige geschreven communicatieve vaardigheden heeft. Om de aandacht vast te houden, dient het CV kort en krachtig te zijn zodat drukke recruiters het CV snel en correct kunnen interpreteren.

5. Onverklaarbare gaten in je CV:
Een gat op je CV is niet per definitie slecht. Veel succesvolle kandidaten nemen een break om te reizen, studeren, helpen familie, werken in het buitenland, vrijwilligerswerk of andere positieve redenen. Daarentegen, onverklaarbare gaten in je CV vallen op en pakken verkeerd uit. Een recruiter denkt al snel dat je niks hebt gedaan of dat je iets te verbergen hebt. Ze willen weten wat er is gebeurt voordat het proces verder gezet wordt.

Ook als je in het buitenland gaat werken dient je CV kort en bondig te zijn om een goede eerste indruk achter te laten en je kansen op een interview te vergroten. Op zoek naar een vacature in het buitenland? Check onze vacatures en wij helpen je niet alleen met de hele begeleiding, maar ook met je CV als je wilt.

Meer informatie