Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

28 juni 2017

Lijstjes rijkste landen in de wereld

Waar wil je nou gaan werken als je dat in het buitenland wilt gaan doen? Wat zijn de “gouden landen”? Uit analyse is gebleken dat Nederland tot een van de rijkste landen in de wereld behoort (bron: www.nu.nl). Er is gekeken naar het vermogen en schuld van huishoudens in meer dan vijftig landen. Zwitserland en de Verenigde Staten staan al jaren op de eerste en tweede plek, gevold door de UK, België, Zweden, Nederland, Canada en Japan. Op dit soort lijstjes moet je jezelf zeker niet blindstaren. Het is maar net hoe het onderzoek in elkaar is gestoken en wat de meetfactoren zijn geweest. Verandering van variabelen kan direct een totaal ander beeld schetsen.

IMF

Cijfers beschikbaar gesteld door het IMF geven een heel andere top 10 weer. Dit is gebaseerd op het Bruto Nationaal Product per persoon, waar de top er als volgt uitziet:
1. Qatar
2. Luxemburg
3. Singapore
4. Noorwegen
5. Brunei
6. Hong Kong
7. Verenigde Staten
8. Verenigd Arabische Emiraten.
Nederland komt hier dus niet in voor.

Prosperity index

Als je naar de maatstaf ‘welvaart en welzijn’ kijkt, dan is het beeld weer anders.
De Prosperity Index van het Legatum Instituut heeft onderzocht dat Noorwegen tot het meest welvarendste land ter wereld behoord. Hier is gekeken naar de economische situatie in een land, het ondernemersklimaat, onderwijs en veiligheid. Overall gezien lag twee derde van de landen met de meeste voorspoed, in Europa. Met Nederland op een comfortabele negende plek. Opvallende dalers waren Italië en Griekenland. Grote stijgers zijn Indonesië, Chili en China.

Er wordt veel geklaagd in Europa. Maar zo slecht hebben we het hier nog dus nog niet. Tenminste, als we naar de economische situatie kijken. Factoren die bepalend zijn voor de mate van geluk, schetsen uiteraard weer een heel ander beeld. Volgens het World Happiness Report 2015 staat Zwitserland op nummer één, gevolgd door een aantal Scandinavische landen, Finland, Canada en Nederland, Australië en Nieuw-Zeeland. Er is onder andere gekeken naar het BBP per hoofd van de bevolking, sociale voorzieningen, corruptie, gezonde levensjaren en vrijheid.

En zo kunnen we lijstjes blijven maken…

Meer informatie