Wonen en werken in Zuid Afrika / Johannesburg? Verschillende culturen proeven en nieuwe mensen ontmoeten? Niet alleen werken in een prachtig land? Maar ook je CV verbeteren, je Engelse taalvaardigheden bijspijkeren en een gezellige tijd hebben in een avontuurlijk land. In de weekenden er op uit trekken en genieten van de natuurparken. Of vakanties doorbrengen in buurlanden als Namibië, Botswana, Zimbabwe of Swaziland. Werken in Zuid Afrika is veel meer dan alleen maar werken.

Het land:

Als er iets avontuurlijks is dan is het wel Zuid Afrika. Een land met weidse vergezichten, een beeldschone natuur & parken en vriendelijke mensen. Mooi meegenomen is dat het klimaat een stukje warmer is dan in ons kikkerland. Het klimaat is grotendeels halfwoestijn en subtropisch langs de kust. Overdag zonnig en ’s nachts kan het afkoelen. Januari is de warmste maand, en juli de koudste (gemiddeld tussen de 15 – 20 graden). In Zuid Afrika wonen ongeveer 50 miljoen mensen. Het land kent officieel 3 hoofdsteden: Pretoria voor de bestuurlijke macht, Kaapstad voor de wetgevende macht en Bloemfontein voor de rechterlijke macht.

De stad Johannesburg:

Johannesburg is niet de hoofdstad van Zuid Afrika, maar het vormt wel het hart van de Zuid Afrikaanse economie. Een stad die bekendstaat om het zakenleven. Er zijn grote bedrijven gevestigd en de import / export wordt hier geregeld. In Johannesburg wonen ongeveer 5 miljoen mensen en er wonen honderden verschillende nationaliteiten.

Vacatures in Johannesburg:

Het is niet eenvoudig om een baan te krijgen in Zuid Afrika. De werkloosheid ligt rond de 30%. Mede door dit hoge werkloosheidspercentage is het niet makkelijk om een werk vergunning te krijgen. De Zuid Afrikaanse overheid verstrekt alleen werk vergunningen aan mensen die al een baan hebben voor aankomst (een job offer hebben) of die een eigen zaak willen opzetten en daarmee Zuid Afrikanen aan het werk kunnen zetten. Voor vrijwilligerswerk bestaan er vergunningen van 1 tot 3 jaar.

In bepaalde bedrijfstakken zijn er wel degelijk goede mogelijkheden voor Nederlanders / Belgen die in Johannesburg willen werken. Hier zitten een aantal grote multinationals die hun klanten service of IT helpdesk in Johannesburg hebben ondergebracht. Deze “outsourcings” bedrijven nemen bepaalde kern activiteiten over van Nederlandse bedrijven. Dit wordt naar Johannesburg verplaatst omdat het een strategische locatie is, de lonen liggen er lager dan in West Europa en de kwaliteit van wonen en werken ligt hoger.

 Visum / werk vergunning:

Werken in Johannesburg begint in Nederland / België met het verkrijgen van een visum / werk vergunning. Zonder contract kan je deze niet verkrijgen. Dus de eerste stap is vaak om een job te krijgen. Als je eenmaal een baan hebt gekregen, dan begint het proces voor het visum / werk vergunning. Dit proces duurt normaal gesproken 2 – 5 weken (afhankelijk van hoe snel instanties reageren). Een aantal documenten moeten vergaard worden, zoals: geboorte certificaat, verklaring goed gedrag, het contract, een document van de Zuid Afrikaanse overheid dat je geautoriseerd bent om daar te werken en vaak ook een medisch dossier. Als je al deze documenten verzameld hebt, ga je naar de Zuid Afrikaanse ambassade in Den Haag en kan je daar je visum / werk vergunning ophalen. Daarna kan het ware avontuur echt beginnen!

Voor meer informatie en verhalen over werken in Zuid Afrika / Johannesburg kan je kijken op www.globaljobbing.nl