Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

15 januari 2020

Werken in het buitenland: voorkom sollicitatie blunders

Werken in het buitenland begint met solliciteren. Er zijn verschillende bedrijven die wel eens kandidaten zoeken die in het buitenland willen werken, bijvoorbeeld in landen als: Spanje, Portugal, Turkije, Zuid Afrika, Tsjechië, Griekenland, etc. Er is voldoende keuze. Zoals bij de meeste sollicitaties, zal je beginnen met het maken van een CV en eventueel een motivatie brief. Je wilt een goede eerste indruk achter laten. Het doel is om op zijn minst uitgenodigd te worden voor een kennismaking gesprek of een interview. Maar dan moet je het wel goed aanpakken, helemaal als je in het buitenland wilt werken. Hieronder een aantal blunders die we regelmatig tegenkomen en die toch makkelijk te voorkomen zijn.

1. Het verzenden:
Maak een email en plak het document in de bijlagen. Maar controleer altijd nog even of het juiste document in de bijlagen zit, dus niet een oud CV of een heel ander document dat niet besteed is voor de recruiter. Lees de email ook nog een keer na of die compleet is.

2. Geslacht:
Weet zeker aan wie je de email verstuurt. Is het geachte heer of geachte mevrouw. Zeker als je in het buitenland gaat werken kom je wel eens onbekende namen tegen van wie je misschien niet direct weet of het een man of vrouw is. Dus zoek het uit voordat je op verzenden klikt.

3. Bedrijf:
Er zijn genoeg mensen die snel meerdere sollicitaties de deur uit doen en dan berichten / motivaties kopiëren en plakken. Het is minder persoonlijk, wat algemener maar het kan. Voorkom wel dat je de bedrijfsnaam, contact persoon of locatie niet klakkeloos overneemt, want dat is geen prettige binnenkomer.

4. Spelfouten:
Nogmaals, de eerste indruk telt. Of je kan meer 1 keer een eerste indruk maken. Ook als je in het buitenland gaat werken. Met taalfouten heb je al direct een streepje minder ten opzichte van andere kandidaten. Dus haal je CV en motivatie brief altijd even door te spellingscontrole in Word en laat het eventueel nog even nalezen door iemand anders.

5. Waarheden:
Sommige punten heel lichtelijk iets aandikken of benadrukken dat kan. Maar in een brief en CV moeten altijd waarheden staan. Ga niet liegen of te veel overdrijven. Want als je door de mand valt dan is het over.

Wil jij in het buitenland werken en meer kans maken op die baan? Zorg dat de eerste stap een goede binnenkomer is en neem even wat tijd en moeite om een goede CV en motivatie te sturen. En wie weet dat jij dan binnenkort een baan hebt in het buitenland. Check hier onze vacatures in het buitenland en neem contact op als je interesse hebt.

Meer informatie