Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

2 januari 2019

Werken in het buitenland dankzij goed netwerken

Werken in het buitenland? Wellicht kan je netwerk helpen? Maar wat is netwerken? Dat is het onderhouden en bijhouden van je contacten die je verder kunnen helpen in je werk, je carrière en je privéleven. Je probeert elkaar te helpen, het is een geven en nemen. De 1 vindt het prachtig en doet er graag aan mee, en de ander heeft een grote hekel aan het “verplicht” deelnemen aan deze sociale activiteiten. Het leuke van werken in het buitenland is dat je in een heel kort tijdsbestek een heel groot nieuw netwerk opbouwt.

Wat wil je bereiken?
Weet wat je doelen zijn. Wat wil je bereiken met je netwerk. Op korte termijn kan je op een rijtje zetten wat je de komende tijd op je werk moet presteren. Op langere termijn zet je je doelen op een rijtje. Waar ben je goed in. Wie kan je helpen. En waar wil je zijn over 3 jaar of 10 jaar.

Waar?

  • Via social media
  • Tijdens een training / opleiding
  • Sport
  • Borrels of recepties
  • Congressen, workshops
  • Verjaardagen
  • Vakbonden, netwerk van jonge professionals
  • Of bijvoorbeeld als je in het buitenland gaat werken

Tips voor goed gebruik:
– Evenementen:
Deze sessies maken het mogelijk dat zakenmensen met verschillende achtergrond met elkaar in contact komen zodat ze informatie kunnen delen.
– Elevator pitch:
Maak een korte elevator pitch die je kan gebruiken als je je in een gesprek probeert te mengen. Wel oefenen, zodat het natuurlijk overkomt.
– Introduceer jezelf:
Voor sommige mensen is netwerken lastig en er is ook moed en vertrouwen voor nodig. Dus ben positief pak een moment om mee te delen in een conversatie.
– Stel open vragen:
Als je een conversatie hebt, stel open vragen zodat je de discussie geopend wordt en zorg er voor dat de persoon waarmee je spreekt je leert kennen.
– Volg op:
Als je een nieuw contact heb, zorg voor snelle opvolging zodat het gesprek nog vers in het geheugen zit.
– Geven en nemen:
Het moet van 2 kanten komen. Dus als jij een interessante lead hebt voor iemand, dan geef je die ook door.
Afwijzing:
Niet alle pogingen zijn een lead, maar het zijn wel goede mogelijkheden voor de volgende mogelijkheid, dus laat je niet ontmoedigen en blijf doorgaan.

Netwerken kan je een stuk helpen in je leven, maar uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je succes. Het leuke aan het werken in het buitenland is dat je op een makkelijke en snelle manier een nieuw sociaal leven opbouwt. Je leert veel mensen kennen uit verschillende landen. Interesse? Check onze vacatures.

Meer informatie