Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

8 november 2022

Hoe een aanbevelingsbrief te vragen.

Om je kansen op de job markt te vergroten (ook als je gaat werken in het buitenland), heb je meer kans bij een toekomstig werkgever als je een referentie hebt of een aanbevelingsbrief (brief is tegenwoordig e-mail). Wil je er 1 hebben, pak het tactisch aan zodat je meer kans hebt op een positief antwoord. Want het is eigenlijk iemand om een gunst vragen. In dit artikel een aantal tips die je kunnen helpen in deze.

Wat is een aanbevelingsbrief?
Dit is een gepersonaliseerde brief die geschreven is voor iemand over bijvoorbeeld zijn werk, waarin positieve kwaliteiten van deze persoon staan beschreven. Vaak wordt de aanbevelingsbrief gebruikt voor iemand die:
• Op zoek is naar een nieuwe baan.
• Promotie maakt binnen het bedrijf.
• Een (academisch) onderwijs programma.

Aan wie vraag je deze brief?
Degene die de brief schrijft dient natuurlijk een duidelijke en directe link te hebben met de persoon in kwestie. Een student kan een “letter” vragen aan zijn docent. Een werknemer kan deze vragen aan zijn manager. Maar je kan ook een aanbevelingsbrief vragen aan de trainer bij je sportclub of bij de pastoor. Vermijd wel brieven van familie en vrienden, die worden als minder geloofwaardig beschouwd.

Hoe vraag je een aanbeveling aan?

 • Verduidelijk:
  Geef aan waarom je deze brief nodig hebt en op welke functie het betrekking heeft. Op deze manier kan je aanbeveling toegespitst worden op belangrijke aandachtspunten / skills.
 • Wie is de ontvanger:
  Geef aan wie voor wie deze bestemd is zodat deze persoon correct aangesproken kan worden. Dit maakt het professioneler en persoonlijker.
 • Op tijd:
  Stel het niet uit tot het laatste moment. De persoon aan wie je het vraagt heeft ook andere verplichtingen. En je vraagt eigenlijk al een gunst. Dus maak het makkelijk en ben op tijd.
 • CV:
  Stuur ook je CV en motivatiebrief mee. Dan kan de persoon dit op elkaar afstemmen of aanvullen.

Hoe vraag je de aanbevelingsbrief aan?
Neem in 1e instantie informeel contact op via telefoon of email. Ben natuurlijk beleefd en vriendelijk. Geef ook aan dat het niet om een verplichting gaat, maar dat het een keuze is. En zoals gezegd, vraag de persoon op zijn minst 2 – 4 weken voordat je het nodig hebt.

Je zult er niet altijd bij stil staan, maar een aanbevelingsbrief of een referentie doet altijd goed voor je carrière. Als je gaat werken in het buitenland, vraag hier dan zeker ook naar bij je manager. Omdat je dan niet alleen hebt kunnen aantonen dat je bent gaan werken in het buitenland, maar dat je daar ook een positieve indruk hebt nagelaten. Dat het goed is geweest voor je persoonlijke ontwikkeling.

Wil jij ook graag gaan werken in het buitenland? Check dan hier onze vacatures of stuur je CV direct naar info@globaljobbing.com. Wij zullen je dan op een persoonlijke en professionele manier begeleiden met een job in het buitenland zodat je een goede en frisse start kan maken. En waardoor jij je sneller thuis voelt in je nieuwe omgeving, beter je werk kan doen en uiteindelijk ook om een aanbeveling kan vragen. Dus go for it!!
Want werken in het buitenland begint nog steeds bij Globaljobbing.

Meer informatie