Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

11 april 2017

Cultuur en organisatie verschillen

De organisatiecultuur verschilt per land

Nederlanders doen graag werkervaring op in het buitenland. Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn populaire bestemmingen. Nederlanders doen immers al jaren veel zaken met deze landen.

Als je het avontuur opzoekt en in een ander land gaat werken, krijg je uiteraard te maken met cultuur- en organisatie verschillen. Zo voelt de Duitser zich prettig bij duidelijkheid en hiërarchie, en vindt hij het belangrijk dat er niet te snel getutoyeerd wordt. Ook andere beleefdheidsvormen als netjes op tijd op kantoor zijn, niet teveel lawaai maken, en niet te informeel met collega’s omgaan staan hoog in het vaandel.
Ook de Britten houden er niet van als collega’s structureel niet op tijd komen, waar in Nederland de werktijden wat minder strikt zijn en de omgang tussen collega’s aan de informele kant.

Verder zijn er weinig andere landen in de wereld waar er zoveel werknemers op de fiets naar het werk gaan als in Nederland. Ook is het typisch Nederlands om ’s ochtends zelf je boterhammen te smeren en mee naar het werk te nemen in een broodtrommel. Dit wordt dan genuttigd achter het bureau of in een korte lunchpauzen. Hoe anders is dit in vele landen om ons heen waar warm en uitgebreid gelunched wordt (1 of 2 uur op terras met een wijntje is niet raar), en er sowieso veel minder brood wordt gegeten gedurende de dag.

Ook de vergadercultuur verschilt onderling nog al. De Nederlander vergadert 7 uur per week, waar dit bij de Engelsen het dubbele is. En ook de Duitser vergadert meer dan de gemiddelde Nederlander, maar liefs 9 uur per week.

Over het algemeen zijn buitenlanders best tevreden over het functioneren / aanpassen van Nederlanders in een ander land. Dit komt met name door de goede talenkennis (Engels) die veel Nederlanders hebben. Daarnaast zijn Nederlanders enthousiast, direct en zeggen ze waar het op staat. Ook worden Nederlanders gewaardeerd door hun professionele houding en het harde werken.

Voorbereiding is belangrijk! Bij vertrek naar het buitenland is het goed te weten dat je te maken gaat krijgen met cultuurverschillen. De ene cultuur hoeft niet per se beter of slechter te zijn dan de andere, het is meer een kwestie van je open te stellen voor wat nieuw is. Als mens kun je daar veel van leren en in groeien.

Sta jij open voor nieuwe culturen? Andere manieren van leiding geven? Andere organisatie structuren? Heb jij interesse in een vacature in het buitenland? Kijk dan eens op onze vacaturebank en zie wat eventuele mogelijkheden voor jou kunnen zijn!!

Meer informatie