Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

7 februari 2022

5 Carrière doelen die zichzelf terugbetalen.

Als je net afgestudeerd bent en je betreedt de arbeidsmarkt dan heb je waarschijnlijk al veel aan je hoofd. Indruk maken op je baas, je plek vinden binnen het team, collega’s, en bewijzen dat je een meerwaarde bent voor het bedrijf. Het lijkt me dat dit goede korte termijn doelen zijn, maar het is ook belangrijk om lange termijn doelen te hebben. Of je nu gaat werken in het buitenland of je blijft in Nederland / België, je wilt wel een aantal doelen formuleren om je carrière op weg te helpen. Hieronder een aantal voorbeelden van carrière doelen die je zou kunnen hanteren.

1. Vindt je roeping:
Sommige mensen zijn erg “money-motivated”, maar de meeste mensen zijn in 1e instantie op zoek naar voldoening. Typisch voorbeeld zijn natuurlijk de mensen die gaan werken in het buitenland, dit doe je niet voor het geld in de eerste plek, maar juist voor je persoonlijke ontwikkeling. Ongeveer 65% van de millenniums hebben hun eerste baan gekozen vanwege de mogelijkheid op persoonlijke ontwikkeling.

2. Ontwikkel vaardigheden:
Werkgevers zijn vaak op zoek naar medewerkers met een spectrum aan vaardigheden. Dus focus je niet op je functietitel voor over 5 jaar, maar focus je op het ontwikkelen van een aantal vaardigheden waardoor je beter in de markt ligt.

3. Studie:
Afhankelijk van de baan / sector waarin je werkt, zal het nodig zijn om bepaalde trainingen / cursussen of studies te gaan volgen. Voordat je veel tijd gaat investeren in een studie, bedenk goed wat je wilt studeren en of het ook echt een meerwaarde heeft voor je ontwikkelingen op werk. Veel mensen gaan terug de schoolbanken in met de verkeerde redenen. Die raken gefrustreerd als ze merken dat hun inspanningen niet leiden tot betere arbeidsmarktperspectieven.

4. Zet jezelf in de markt:
Wil je een manager worden, laat dit dan binnen het bedrijf zien. Laat je baas zien dat je management kwaliteiten hebt, en dat je initiatief toont. Project afgerond? Zorg er voor dat jij het mag presenteren aan je baas. Bezoek regelmatig netwerk borrels of sluit je aan bij een branche vereniging. Denk ook aan je online aanwezigheid. Wil je als expert gezien worden in een bepaald vak, schrijf er regelmatig iets over. Gebruik Twitter om je mening te geven.

5. Stem persoonlijke en zakelijke doelen af:
Waar wil jij zijn over 5 jaar in je persoonlijke leven? Een gezin beginnen? Werken in het buitenland? Sparen voor een woning of je studieschuld aflossen? Van het leven genieten en veel reizen? Belangrijk is om je persoonlijke doelen goed af te stemmen met je carrière doelen. Als die niet goed zijn afgestemd, kan dit problemen geven in je algehele ontwikkeling.

Werken in het buitenland:
Ook als je gaat werken in het buitenland kan je een aantal korte termijn doelen realiseren. Bijvoorbeeld dat je de Engelse taal beter wilt leren. Of dat je voor een groot internationaal bedrijf wilt werken. Op eigen benen staan in het buitenland. Maar werken in het buitenland is ook het opbouwen van een heel nieuw sociaal leven en netwerk.

Hoe vaak je de carrière doelen ook voorbereid, weet dat je flexibel moet zijn en dat er onverwachtse dingen op je pad kunnen komen. Sta altijd open voor nieuwe doelen, want je bedrijf verandert, de sector verandert, je job kan veranderen, het leven verandert en jij verandert.
Over verandering gesproken..) Misschien ben jij wel toe aan verandering van plek? Werken in het buitenland? Zoals beschreven, een leerzame en leuke manier om jezelf goed te ontwikkelen. Check hier onze vacatures voor in het buitenland. Of stuur je CV naar info@globaljobbing.com.
Want werken in het buitenland begint bij Globaljobbing.

Meer informatie